VICENT JOSEP ESCARTÍ escriptor i professor de la universitat de valència

Vicent Josep Escartí i Soriano (Algemesí, la Ribera, 1964) és llicenciat en Història Medieval i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, on desenvolupa la seua docència des del 1989. També ha impartit classes a la Università degli Studi di Verona.

Ha publicat nombrosos estudis i edicions de textos medievals i moderns valencians, que configuren el gruix del seu curriculum acadèmic. Cal destacar que ha editat l’obra del dietarista valencià Joaquim Aierdi, treball pel qual va estar premiat per l’Institut d’Estudis Catalans (1996) amb el “Premi Enric de Larratea”. També va rebre, pel mateix treball, el “Premi de la Crítica” de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2001). Alguns dels seus treballs de recerca han estat aplegats i publicats per la University of California – Santa Bárbara, el 2012, al volum “From Renaissance to Renaissance. (Re)creating valencian culture (15th – 19th c.)”.

  En el camp de la creació literària, després de donar-se a conéixer, el 1987, amb “Barroca mort” (Bromera), guanyà el Premi Ciutat d’Alzira 1991, amb “Dies d’ira” (Bromera) i, posteriorment, l’”Antoni Bru-Ciutat d’Elx”, amb “Els cabells d’Absalom” (1994) i l’”Andròmina” amb “Espècies perdudes” (1996), que serien publicats per l’editorial 3 i 4. Aquesta trajectòria va seguir amb “Nomdedéu”, que va rebre el “Premi Joanot Martorell” de Gandia (2001) i que va editar també Bromera, i amb la publicació de “Naumàquia” (Tàndem, 2004). Més tard, va estar guardonat amb el “Premi Blai Bellver” de Xàtiva (2008) per la seua novel·la “L’abellerol mort”, publicada també per Bromera el 2009.

  La seua primera novel·la ha estat recentment traduïda a l’anglés i publicada als Estats Units sota el títol de “Days of Wrath” (Publications of eHumanista, 2013).

Ha col·laborat i col·labora, també, en diversos mitjans de comunicació periòdica (Levante, El País, Saó, El Mundo...), i des del 2005 és membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.